Kurczak na ostro w mleku kokosowym

Czas:
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

- 1 łyżka oliwy z oliwek- 4 całe udka kurczaka (1300 gram łącznie)- gruba sól i świeżo mielony pieprz- 1 puszka mleka kokosowego- 1 ? szklanki bulionu z kurczaka- 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry Thai- 1 szklanka ryżu jaśminowego- 2 czerwone papryki , bez nasion, pokrojonej na 2,5 cm paski- 240 gram zielonej fasolki, pociętej na 2,5 cm kawałki (końcówki odciąć)- 1/2 cytryny, pociętej w ósemki

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzać olej, kurczaka doprawić solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na złoty kolor, przez 6 -8 minut. Wyjąć i odstawić. Do garnka dodać mleko kokosowe, bulion, ? szklanki wody i pastę curry, doprowadzić do wrzenia i dodać ryż. Następnie z powrotem włożyć do garnka kurczaka , przykryć, zmniejszyć ogień i gotować, około 15 minut, aż ryż będzie miękki. Po upływie tego czasu na wierzchu położyć paprykę i fasolkę, przykryć i gotować, aż warzywa będą miękkie, czyli około 8 ? 10 minut. Podawać z kawałkami cytryny na talerzu.

Twoja opinia