Kurczak stir-fry

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 ? kg piersi z kurczaka, przepołowionych poziomo i pociętych na cienkie plasterkigruba sól i świeżo mielony pieprz2 łyżki oliwy z oliwek1 duża cebula, przekrojona na pół a następnie na cienkie plasterki1 duża czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona na cienkie plasterki3 ząbki czosnku, posiekane1 ? łyżeczki startego świeżego imbiru? do ? łyżeczki płatków papryczki chilli3 łyżki sosu sojowego3 łyżki octu ryżowego1 ? łyżeczki mąki kukurydzianej, zmieszanej z 1 łyżką wody12 do 16 listków sałaty masłowej

Wykonanie:

Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać połowę kurczaka, smażyć stale mieszając, aż nie będzie surowy (2 ? 4 minut). Przenieść do miski i usmażyć drugą połowę kurczaka. W garnku rozgrać jedną łyżkę oleju, dodać cebulę i paprykę i smażyć ciągle mieszając, do czasu, aż cebula zbrązowieje. Zmniejszyć ogień i dodać czosnek, imbir oraz chilli, gotować mieszając około 30- 60 sekund. Wymieszać z sosem sojowym, octem oraz mieszaniny skrobi kukurydzianej, zdjąć z ognia. Dodać kurczaka i wszystko razem wymieszać. Podawać na liściach sałaty.

Twoja opinia