Kurczak w czerwonym winie

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

4 podudzia z kurczaka4 nogi z kurczaka2 kubki czerwonego wina np. Cabernet Sauvignongruba sól i świeżo zmielony pieprz250 gram bekonu w plastrach, pociętego na 2 cm kawałki3 łyżki oliwy (w razie potrzeby)1 średnia cebula, drobno posiekana8 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki10 białych cebulek perłowych, obranych200 gram pieczarek3 łyżki mąki pszennej1 łyżka koncentratu pomidorowego2 łyżki koniaku1 kurza wątróbka, drobno posiekana2 liście laurowe5 świeżych gałązek tymianku

Wykonanie:

Umyte udka kurczaka włożyć do miski, zalać winem, szczelnie przykryć folią i schować na noc do lodówki.Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Wyjąć kurczaka z wina i osuszyć, wino odstawić. Doprawić solą i pieprzem. Do garnka z grubym dnem wrzucić bekon i smażyć, aż będzie chrupki. Przełożyć na talerz, a na pozostałym tłuszczu partiami obsmażać kurczaka na złoty kolor. (Jeżeli tłuszczu jest za mało dolać oliwy) Obsmażone mięso przełożyć na talerz z boczkiem. Do garnka dodać cebulę i podsmażać, a po kilku minutach dodać czosnek. Po 2 minutach do garnka dodać jeszcze grzyby i cebulkę perłową i podsmażać kolejne 3 minuty, aż zbrązowieją. Wymieszać z mąką i koncentratem pomidorowym, a następnie dodać koniak i podgrzewać przez minutę. Do garnka z powrotem dodać boczek i kurczaka, wlać wino z marynowania kurczaka, dodać wątróbkę i zioła, doprowadzić do wrzenia. Przykryć i umieścić w piekarniku na 45 ? 60 minut, do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Przed podaniem wyjąć zioła i zebrać z wierzchu zbyt dużą warstwę tłuszczu.

Twoja opinia