Kurczak w maślance z sałatką cezar

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Kurczaka można trzymać w marynacie z maślanki nawet 24 godziny. Pozostałą część maślanki można użyć do uatrakcyjnienia puree.

Składniki:

1 ? szklanki maślanki niskotłuszczowej2 łyżki świeżego soku z cytryny1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez prasę? szklanki tartego parmezanugruba sól i pieprz mielony3 piersi z kurczaka bez skóry i kości2 kromki chleba wielozbożowego1 łyżka oliwy z oliwek? szklanki majonezu light2 średnie główki sałaty rzymskiej, pocięte na kawałki? małej główka radicchio, pokrojona w cienkie plasterki

Wykonanie:

W średniej misce wymieszać maślankę, sok z cytryny, czosnek i parmezan, dopraw solą i pieprzem. Połowę mieszaniny z maślanką włożyć razem z kurczakiem do plastikowej torebki, dokładnie wymieszać, szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut (maksymalnie 24 godziny). Przygotować blachę wyłożoną folią aluminiową. Umieścić na niej kromki chleba o grubości 1 centymetra. Piec około 1-2 minut, aż tosty lekko zbrązowieją i staną się chrupkie. Kurczaka wyjąć z lodówki, położyć na blasze i podpiec około 14 ? 16 minut (do momentu, aż nie będzie przejrzysty). Po upieczeniu odłożyć na 5 minut, aby ?odpoczął?, cienko pokroić w poprzek. W dużej misce wymieszać razem majonez i marynatę z maślanką. Następnie dodać sałaty, kurczaka i grzanki, wymieszać. Podawać natychmiast.

Twoja opinia