Kurczak w winogronach

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)po 1/2 łyżeczki tymianku, rozmarynu, bazyliiszklanka wytrawnego białego winaszklanka winogron zielonych i czerwonych1/2 szklanki orzechów włoskich (grubo posiekanych)łyżeczka soku z cytryny3 łyżki śmietany 30%ząbek czosnku3 łyżki masłałyżka mąkipieprz, sól

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na części. Czosnek obrać, posiekać. Wino wymieszać z czosnkiem, dodać sok z cytryny, śmietanę, masło, mąkę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Kawałki kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać 2-3 łyżkami sosu, przykryć folią i piec ok 30 min. w 190 st., co kilka minut polewając kurczaka resztą sosu. Winogrona umyć, przekroić, usunąć pestki. Na 5 min. przed końcem pieczenia obłożyć nimi kawałki kurczaka. Całość posypać ziołami. Po wyjęciu z kuchenki posypać orzechami. Podawać z ryżem. Rada: winogrona mogą być składnikiem sosu. Trzeba je umyć, obrać ze skórki, oczyścić z pestek, zmiksować, a potem dodać do wina.

Kurczak w winogronach, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia