Kurczak z bakaliowym farszem
Składniki:
kurczak (ok. 1,4 kg)po 20 dag mielonego mięsa drobiowego i wieprzowego10 dag boczkubiałkopo 3 łyżki rodzynek i pistacjikilka suszonych śliwek5 łyżek śmietanykilka gałązek rozmarynukilka listków szałwii4 łyżki masła1/2 szklanki wytrawnego, białego winasól, pieprz
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w wodzie, osączyć. Pistacje i suszone śliwki drobno pokroić. Boczek pokroić w bardzo małą kostkę. Oba mielone mięsa dokładnie wymieszać ze śmietaną i białkiem. Dodać bakalie i boczek, wymieszać (ewentualnie można dolać kieliszek deserowego wina), oprószyć solą oraz pieprzem. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Napełnić farszem mięsno-bakaliowym, otwór zaszyć lub spiąć. Masło stopić w brytfannie, włożyć kurczaka, obsmażyć. Posypać rozmarynem i szałwią, wlać wino, piec przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180°C, często polewając sosem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje