Kurczak z brązowym ryżem

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek1 kurczak w całości (1-1,5 kg),bez skrzydełekgruba sól i pieprz mielony1 średnia cebula, posiekana4 ząbki czosnku, rozbite1 szklanka długoziarnistego ryżu brązowego4 pomidory śliwkowe, pokrojone w kostkę340 gram pieczonej czerwonej papryki, pokrojonej w paski300 gram mrożonego groszku, rozmrożonegocytryna, pocięta na ?ósemki?

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Kurczaka oprószyć solą i pieprzem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odłożyć na talerz. Do garnka dodać cebulę, czosnek, 1 łyżeczkę soli i ? łyżeczki pieprzu. Podsmażać, aż cebula będzie miękka. Następnie dodać ryż, pomidory, paprykę i 1 ? szklanki wody, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, dodać kurczaka, zmniejszyć ogień i dusić 50 – 60 minut ,aż ryż będzie miękki. Jeśli po upływie tego czasu, w garnku pozostanie płyn, zdjąć pokrywkę i gotować chwilę na większym ogniu, aby płyn odparował. Zdjąć z ognia, wsypać groszek, wymieszać i odstawić na 10 minut. Podawać z kawałkami cytryny.

Twoja opinia