Kurczak z karczochami i koprem włoskim

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 kurczak (ok. 4 kg), pokrojony na 10 kawałkówgruba sól i świeżo zmielony pieprz1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1 koper włoski, oczyszczony i pokrojony na kawałki, listki posiekane do przybrania450 gram serc karczocha z puszki, odsączone1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka1 szklanka bulionu drobiowego1 łyżka czerwonego octu winnego3 łyżki świeżych liści pietruszki, grubo posiekanych

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Kurczaka posypać solą i pieprzem. W dużym żeliwnym garnku rozgrzać olej i obsmażać kurczaka partiami ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć na blachę.Do garnka dodać łyżkę oleju, koper włoski, karczochy i cebulę, podsmażyć mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie, dodać kurczaka, dolać bulion i przełożyć do piekarnika. Piec około 20 minut. Po upieczeniu wyłożyć kurczaka i warzywa na talerz, do pozostałego sosu dodać ocet , dokładnie wymieszać i polać kurczaka powstały sosem. Wierzch posypać liśćmi kopru włoskiego.

Twoja opinia