Kurczak z karczochami i makaronem spaghetti

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

gruba sól i świeżo mielony pieprz? szklanki mąki pszennej8 cienkich kotletów z kurczaka (ok. 1 1/2 kg łącznie)2 łyżki oliwy z oliwek1 szklanka rosołu1 puszka serc karczocha , odcedzonych i przepłukanych2 łyżki kaparów2 łyżki masła250 gram cienkiego makaronu spaghetti? szklanki liści pietruszki

Wykonanie:

W dużym garnku zagotować wodę. Umieścić mąkę w płytkim naczyniu, doprawić solą i pieprzem. Kotlety obtoczyć w mące, strząsając jej nadmiar. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę 1 łyżkę oleju, smażyć kurczaka partiami, (dodając w razie potrzeby pozostały olej) aż będzie złoty z każdej strony. (około 1- 3 minut z każdej strony). Przełożyć do naczynia.Na patelnię dodać bulion i doprowadzić do wrzenia, aż objętość zmniejszy się o połowę. Dodać karczochy, kapary oraz kurczaka. Delikatnie mieszać, tak aby składniki się połączyły. Doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Dodać makaron do gotującej się wody, gotować, aż będzie al? dente. Podawać makaron polany sosem i posypany pietruszką.

Twoja opinia