Kurczak z kiełbasą i warzywami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżeczki oliwy z oliwek200 gram kiełbasy wieprzowej, pokrojonej na plastry2 piersi kurczaka, przekrojone na połowęgruba sól i pieprz mielony1 cebula, pokrojona w kostkę450 gram czerwonych ziemniaków, przepołowionych3 łodygi selera naciowego, pokrojone na 4 cm kawałki2 łyżki czerwonego octu winnego1 łyżka świeżych liści oregano

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać kiełbasę i smażyć, aż zbrązowieje. Przełożyć na talerz. Kurczaka obsypać solą i pieprzem, smażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz z kiełbasą. Do garnka dodać cebulę, ziemniaki oraz seler i podsmażać kilka minut. Kiełbasę i kurczaka z powrotem włożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie a kurczak ugotowany. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i gotować, aż płyn się zredukuje do objętości ? szklanki. Kurczaka przełożyć na półmisek, do wywaru dodać ocet i oregano, starannie wymieszać. Warzywa i kiełbasę podawać na kurczaku, a sos w miseczce obok.

Twoja opinia