Kurczak z prosciutto i szałwią

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Ten przepis jest zainspirowany Saltimboccą, czyli klasycznym daniem rzymskim. W tym przepisie tradycyjne kotlety cielęce zastępuje się kotletami z piersi kurczaka.

Składniki:

? szklanki mąki pszennejgruba sól i świeżo mielony pieprz4 świeże całe liście szałwii, plus 4 rozdrobnione listki4 kotleciki z kurczaka4 plastry prosciutto4 łyżeczki oliwy z oliwek? szklanki białego wytrawnego wina1/3 szklanki bulionu z kurczaka1 łyżka masła, zimnego

Wykonanie:

W płytkiej misce wymieszać mąkę, ? łyżeczko soli i ? łyżeczki pieprzu. Odstawić. Każdy kotlecik delikatnie rozbić, położyć na nim listek szałwii, owinąć prosciutto. Każdy tak przygotowany kawałek kurczaka obtoczyć w mące, strząsnąć nadmiar. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć kotleta z obu stron na złoty kolor, około 3-4 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple, powtórzyć z pozostałymi kotletami. Na patelnię dodać wino i bulion, podgrzewać, aż objętość zmniejszy się o ? , czyli około 2 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić minutę, następnie dodać masło i mieloną szałwię, wymieszać. Kotlety polać łyżką sosu, podawać natychmiast.

Twoja opinia