Kurczak z pyzami kukurydzianymi

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki :

3 łyżki masła5 udek kurczaka, bez skory i kości, pokrojonych na 2,5 cm kawałkigruba sól i pieprz mielony? pęczka dymki, pokrojonej na kawałki1 średnia zielona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę1 łyżeczka suszonego tymianku? szklanki mąki pszennej2 butelki piwa Pilsner800 gram pomidorów z puszki, w całości bez skóry1-2 łyżki czerwonego octu winnego

składniki na pyzy :? szklanki mąki pszennej? mąki kukurydzianej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru? łyżeczki grubej soli1 łyżka masła? szklanki maślanki

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem roztopić 1 łyżkę masła. Kurczaka doprawić z obu stron solą i pieprzem. Podsmażać na maśle przez kilka minut, ciągle mieszając, aż uzyska złoty kolor. Przełożyć na talerz i odstawić. Do garnka dodać 2 łyżki masła, dymkę, paprykę, seler oraz marchew i podsmażać ciągle mieszając do momentu, aż seler i dymka zmiękną. Następnie dodać tymianek oraz mąkę i starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka z powrotem wrzucić do garnka i zalać piwem. Pomidory lekko rozgnieść rękami i razem z sosem dodać do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut. Do smaku doprawić octem.W między czasie przygotować pyzy kukurydziane. W średniej misce wymieszać mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Dodać masło i wyrobić ciasto. Na koniec dodać maślankę i starannie połączyć.Po upływie 30 minut zmniejszyć ogień pod garnkiem. Delikatnie wrzucać łyżką kulki ciasta do kurczaka, przykryć i gotować 7-10 minut, aż pyzy będą gotowe. Podawać od razu.

Twoja opinia