Kurczak z ryżem, kukurydzą i suszonymi pomidorami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 kurczak w całości (1,5-2 kg) , pocięty na 10 częścigruba sól i pieprz mielony2 łyżeczki oleju roślinnego1 mała cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, posiekane1 mała zielona papryka, pokrojona w kostkę1 łyżeczka startej skórki z cytryny? łyżeczki suszonego oregano? łyżeczki pieprzu cayenne1 ? szklanki długoziarnistego ryżu3 szklanki mrożonej kukurydzy1 szklanka suszonych pomidorów, pokrojonych w paski2 ? szklanki bulionu z kurczaka lub wody

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem. Mięso obsmażyć na żeliwnej patelni z odrobiną oleju z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Na patelnie wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, podsmażać ciągle mieszając do momentu, aż cebula będzie przezroczysta. Następnie dodać skórkę z cytryny, oregano, pieprz cayenne oraz ryż i podsmażać przez 1 minutę ciągle mieszając. Dodać kukurydzę, pomidory i bulion, doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka skórą do góry, przykryć szczelną pokrywą i wstawić do piekarnika. Piec do momentu, aż kurczak będzie gotowy a ryż wchłonie cały płyn, czyli około 25- 30 minut. Odstawić na 5 minut przed podaniem.

Twoja opinia