Kurczak z sosem orzechowym

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 łyżka oleju roślinnego1 pierś z kurczaka, bez kości i skórygruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz4 łyżeczki octu ryżowego1 łyżeczka cukru1 łyżeczka oleju sezamowego1 szklanka posiekanej kapusty2 szalotki, pokrojone na cienkie plasterki1 mała marchewka, rozdrobniona1 łyżeczka startego świeżego imbiru1 łyżka masła orzechowego1 łyżeczka sosu sojowego

Wykonanie:

Na małej patelni rozgrzać olej roślinny. Kurczaka doprawić solą i pieprzem, smażyć, aż zbrązowieje, czyli około 6 minut z każdej strony. W międzyczasie połączyć ze sobą kapustę, szalotki, marchewkę i imbir. Odstawić. Zrobić sos: w małej miseczce wymieszać masło orzechowe, sos sojowy, ocet, w razie potrzeby rozcieńczyć wodą. Sałatkę ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć kurczaka, w miseczce obok podawać sos.

Twoja opinia