Lasagne z kurczakiem i dynią

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki

1 ? kg żółtej dyni , pokrojonej na grube plastry3 łyżki oliwy z oliwekgruba sól i mielony pieprz450 gram mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę? łyżeczki pieprzu cayenne? szklanki świeżych liści bazylii, rozdartych1 ? łyżeczki majeranku lub oregano, posiekanego5 szklanek gotowego sosu pomidorowegopłaty makaronu lasagne1 ? szklanki parmezanu, tartego

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Dynie położyć na blasze do pieczenia, skropić 2 łyżkami oliwy, posypać solą i pieprzem i piec do miękkości około 20 minut, po czym wyjąć do ostygnięcia. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć kurczaka około 10minut , doprawić pieprzem cayenne, bazylią, majerankiem oraz solą i pieprzem. Przełożyć do miski i odstawić. Następnie do naczynia żaroodpornego wlać 1 szklankę sosu pomidorowego, i układać kolejno równomiernymi warstwami makaron, ? kurczaka, 1 szklankę sosu pomidorowego, ? szklanki parmezanu, makaron, ? dyni, 1 szklankę sosu, ? szklanki parmezanu itd. Zostawić ostatnią ? szklanki parmezanu na później. Przykryć wszystko szczelnie folią i piec 35-40 minut. Po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika, posypać pozostałą częścią parmezanu i wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut, aby ser się rozpuścił. Odstawić na 10 minut, pokroić i podawać.

Twoja opinia