Lasagne ze szpinakiem
Składniki:
40 dag pieczeni rzymskiej3 ząbki czosnkupuszka pomidorów bez skóryłyżeczka suszonego oregano70 dag liści szpinakułyżka oliwy25 dag serka ricotta25 dag twarogu2 jajka5 dag świeżo startego parmezanugałka muszkatołowapęczek bazylii50 dag lazanii2 łyżki masłatłuszcz do formysólpieprz
Przygotowanie:
Pieczeń pokroić w dość cienkie plastry. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Pomidory podgrzać w garnku. Dodać 1/2 czosnku, oregano, sól i pieprz. Chwilkę dusić, aby sos odparował i zgęstniał. Szpinak umyć, pokroić i podsmażyć z resztą czosnku na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Ricottę wymieszać z twarogiem, jajkami, 1/2 parmezanu. Przyprawić solą i gałką. Bazylię umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z masą serową. Formę do zapiekania natłuścić, na dnie położyć 2?3 płaty lazanii i układać na nich kolejno warstwami: plastry pieczeni, sos pomidorowy, szpinak, masę serową i płaty lazanii. Czynności powtarzać, aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać resztą parmezanu i ułożyć kawałki zimnego masła. Piec 40 minut w temp. 200?C.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje