Łosoś z sosem Hoisin i limonką na szparagowym kuskusie

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki sosu Hoisin2 łyżeczki miodu4 filety z łososia (170 gram każdy)1 limonka, pokrojonej na ósemkigruba sól i świeżo zmielony czarny pieprz1 szklanka kaszy kuskusskórka z ? limonki2 łyżeczki oleju roślinnego1 łyżeczka grubej soli230 gram szparagów, pokrojonych na mniejsze kawałki1 dymka, pocięta na ukos na cienkie plasterkiodrobina oleju

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 230 st. C. W małej misce wymieszać sos Hoisin i miód, odstawić. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i umieścić w nim kawałki łososia, położone skorą do dołu. Na rybę wycisnąć sok z ? limonki i oprószyć sola oraz pieprzem. Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wysunąć blachę i każdy kawałek łososia polać mieszanką miodu z sosem hoisin. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 5 minut. W czasie kiedy łosoś będzie w piekarniku należy przygotować kuskus. W małym garnku doprowadzić do wrzenia 2 szklanki wody. Dodać sól oraz szparagi i gotować około 2 minut. Kaszę wymieszać w żaroodpornej misce ze skórką z limonki, zalać wodą ze szparagami, starannie wymieszać, szczelnie przykryć folią i odstawić na 5 minut. Po upływie tego czasu odkryć i kilka razy przemieszać widelcem. Podzielić między 4 talerze. Łososia wyjąć z piekarnika i położyć po jednym kawałku na każdej porcji kuskusu. Podawać posypane dymką i przyozdobione kawałkami limonki.

Łosoś z sosem Hoisin i limonką na szparagowym kuskusie , 6.0 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia