Makaron orientalny

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

200 g makaron błyskawiczny Mi-Xao100 g kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej15 g suszone grzyby mun300 g piersi z kurczaka, drobno pokrojonej1/2 zielonej, czerwonej i zółtej papryki pokrojonej w drobne paski200 ml bulionu drobiowego2 łyżki – jasny sos sojowysos sojowy1 średnia marchew, porkojona w plasterki1 łyżka – olej sezamowy5-6 łyżek – sos ostrygowy1/2 łyżeczki sosu sambal oelek1 cebula pokrojona w paski3 ząbki czosnku, drobno pokrojonego1 łyżka mąki kukurydzianej3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Na początku 200 g makaronu błyskawicznego oraz 15 g grzybów mun zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy.

W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, po czym smażymy kurczaka.

Po 2-3 minutach, gdy kurczak jest już podsmażony, dodajemy cebulę pokrojoną w paseczki, 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone oraz marchew pokrojoną w plasterki. Całość smażymy mieszając.

Po kolejnych 2 minutach smażenia do woka dodajemy, pół papryki czerwonej, zielonej, żółtej pokrojonej w drobne paski oraz 100 g kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej. Całość smażymy mieszając.

Po chwili smażenia do woka dodajemy 15g wcześniej odcedzonych grzybów mun, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 5-6 łyżek sosu ostrygowego, ? łyżeczki sosu sambal oelek oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Całość smażymy dalej mieszając.

Po 3 minutach dolewamy 200 ml bulionu drobiowego, zwiększamy ogień i po chwili zagęszczamy 1 łyżką mąki kukurydzianej. Następnie dodajemy 200 g wcześniej odcedzonego makaronu błyskawicznego. Całość smażymy mieszając jeszcze przez około 3 minuty.

Makaron orientalny, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.