Makaron śródziemnomorski
Składniki:
60 dag spaghetti3 łyżki oliwy3 łyżki oleju słonecznikowego2 łodygi selera naciowego2 marchewki2 cebule3 ząbki czosnkułyżka Vegety Ziołowej2 puszki krojonych pomidorów bez skórkiłyżka koniaku lub winiaku2 łyżki kaparówłyżeczka cukrusól, pieprzew. listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
Marchewki umyć, oskrobać i zetrzeć na grubej tarce. Seler naciowy opłukać, odciąć nać, obrać z włókien i drobno posiekać. Cebule i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać startą marchewkę, seler i smażyć kilka minut. Do warzyw dodać pokrojone pomidory bez skórki, doprawić cukrem, Vegetą Ziołową i dusić na małym ogniu 10-15 minut, aż nadmiar płynu odparuje i warzywa zmiękną. Do sosu wlać alkohol, oliwę, dodać kapary, przyprawić solą i pieprzem. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć makaron, gotować ok. 10 minut (makaron powinien być ugotowany al dente). Odcedzić, dokładnie osączyć. Do gorącego sosu włożyć ugotowany makaron, wymieszać. Wyłożyć na talerze, ewentualnie przybrać listkami bazylii.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje