Migdałowe ciasteczka z dżemem morelowym

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 ? szklanki mąki pszennej

? łyżeczki sody

? łyżeczki proszku do pieczenia

? łyżeczki grubej soli

? szklanki masła migdałowego

? szklanki masła, w temperaturze pokojowej

? szklanki brązowego cukru

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

? szklanki cukru pudru

? szklanki dżemu morelowego

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W średniej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. W dużej misce przy pomocy miksera starannie połączyć masło migdałowe ze zwykłym masłem. Następnie dodać brązowy cukier i miksować około 3 minut. Wbić jajko oraz wlać ekstrakt waniliowy i starannie wymieszać. Do jednolitej masy stopniowo dodawać mąkę stale miksując do momentu dokładnego połączenia.

Do miseczki wrzucić cukier puder. Z gotowego ciasta formować nieduże kulki i każdą starannie obtoczyć w cukrze. Układać gotowe ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia w odstępach około 3 – 4 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez około 8 minut, aż ciasteczka urosną i ?napuchną?. Wtedy należy wysunąć na chwilę blachę z piekarnika i końcem drewnianej łyżki porobić wgłębienia na środku każdego ciasteczka. Po tym należy je z powrotem wsunąć do piekarnika i piec kolejne 5 ? 7 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wgłębienie w każdym ciasteczku wypełnić ? łyżeczki dżemu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Twoja opinia