Migdałowe ciasteczka z dżemem morelowym
Składniki:
1 ? szklanki mąki pszennej
? łyżeczki sody
? łyżeczki proszku do pieczenia
? łyżeczki grubej soli
? szklanki masła migdałowego
? szklanki masła, w temperaturze pokojowej
? szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
? szklanki cukru pudru
? szklanki dżemu morelowego
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W średniej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. W dużej misce przy pomocy miksera starannie połączyć masło migdałowe ze zwykłym masłem. Następnie dodać brązowy cukier i miksować około 3 minut. Wbić jajko oraz wlać ekstrakt waniliowy i starannie wymieszać. Do jednolitej masy stopniowo dodawać mąkę stale miksując do momentu dokładnego połączenia.
Do miseczki wrzucić cukier puder. Z gotowego ciasta formować nieduże kulki i każdą starannie obtoczyć w cukrze. Układać gotowe ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia w odstępach około 3 – 4 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez około 8 minut, aż ciasteczka urosną i ?napuchną?. Wtedy należy wysunąć na chwilę blachę z piekarnika i końcem drewnianej łyżki porobić wgłębienia na środku każdego ciasteczka. Po tym należy je z powrotem wsunąć do piekarnika i piec kolejne 5 ? 7 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wgłębienie w każdym ciasteczku wypełnić ? łyżeczki dżemu.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje