Muffinki jabłkowe

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Olej roślinny w sprayu1 średnie jabłko Granny Smith1 szklanka cukru2 szklanki mąki2 łyżeczki sody oczyszczonej? łyżeczki soli plus 2 szczypty? łyżeczki mielonego cynamonu? szklanki posiekanych prażonych orzechów włoskich2 duże jajka1 szklanka maślanki? szklanki roztopionego masła

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Olejem w sprayu nasmarować 12 foremek na muffinki. Jabłko obrać, ? pokroić drobno, ? pokroić w cienkie plasterki do dekoracjiW dużej misce wymieszać cukier, mąkę, sodę, sól i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i orzechy włoskie. Wymieszać razem jajka, maślankę i masło. Dodać mieszaninę maślanki do mieszaniny mąki i połącz wszystko razem.Rozdzielić masę do foremek na muffinki, wypełniając każda do ? wysokości, a na wierzch położyć kawałek jabłka. Piec, aż babeczki będą brązowe, około 16-18 minut. Studzić na kratce. Muffinki podawać w temperaturze pokojowej.

Twoja opinia