Muffinki z borówkami amerykańskimi

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

6 łyżek masła w temperaturze pokojowej, plus masło do wysmarowania foremek3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1 ? szklanki cukru, plus cukier do posypania muffinek1 duże jajko2 żółtka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka mleka1 ? szklanki borówek amerykańskich (można zastąpić jagodami)

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wysmarować foremki na muffinki masłem i odstawić. W dużej misce połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i odstawić. Mikserem na szybkich obrotach ubić masło oraz cukier na puszystą masę(około 3 minuty). Następnie dodać jajko, żółtka oraz wanilię i ponownie mieszać do momentu aż wszystkie składniki będą dobrze połączone. Zmniejszyć prędkość obrotów i kolejno dodawać mąkę i mleko (zaczynając i kończąc na mące). Pokrojone borówki (ewentualnie jagody) dodać do mieszaniny i delikatnie wymieszać bez użycia miksera. Rozdzielić masę do foremek i obficie posypać każdą cukrem. Piec, aż staną się złote (duże babeczki około 45 minut, małe około 30 min). Schładzać w wyłączonym piekarniku około 15 minut, następnie wyjąć z foremek i umieścić na kratce do całkowitego wystygnięcia

Muffinki z borówkami amerykańskimi , 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia