Muffinki z cukinią, bananem i siemieniem lnianym

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Olej w sprayu (zapobiegający przywieraniu)1 ? szklanki mąki pszennej? szklanki mielonego siemienia lnianego1 szklanka brązowego cukru2 łyżeczki sody oczyszczonejłyżeczka proszku do pieczenia? łyżeczki soli gruboziarnistej1 łyżeczka mielonego cynamonu1 ? szklanki grubo startej cukinii1/3 szklanki puree z 1 dojrzałego banana? szklanki mleka1 duże jajko, lekko roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Delikatnie wysmarować olejem w sprayu 12 standardowych papilotek na muffiny. W dużej misce wymieszać: mąkę, siemię lniane, brązowy cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodać cukinię oraz banana i ponownie wymieszać do momentu połączenia wszystkich składników. W małej misce wymieszać mleko, jajko i wanilię. Dodać mieszankę mleka do mieszaniny mąki i starannie wymieszać. Rozłożyć ciasto do wszystkich foremek. Piec około 20 -25 minut (tak aby patyczek bity w środek muffinki po wyciągnięciu był suchy). Po upieczeniu odstawić babeczki do całkowitego wystygnięcia na kratce około 30minut.

Twoja opinia