Muffinki z cynamonem, goździkami i orzechami Pekan

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 szklanki mąki2 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka sody? łyżeczki soli? łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki mielonych goździków240 gram niesolonego miękkiego masła1 szklanka cukru pudru1 ? szklanki brązowego cukru4 duże jaja1 ? szklanki gęstego soku jabłkowego1 szklanka prażonych i posiekanych orzechów Pekan240 gram kremowego serka w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami (papierowe foremki na muffinki). W misce wymieszać przesianą mąkę, cynamon, sodę, gałkę muszkatołową i goździki. Odstawić. Do oddzielnej miski włożyć 8 łyżek masła, cukier puder i ? szklanki brązowego cukru, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie gładka masa (około 3 minut). Po uzyskaniu pożądanej konsystencji dodawać kolejno po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać sok jabłkowy oraz mąkę. Dodać orzechy i wymieszać ręcznie. Do każdej papilotki włożyć masę na muffinki, tak aby zajmowała ? objętości foremki. Piec około 18 ? 20 minut (patyczek wbity i wyciągnięty z babeczki powinien być suchy). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w foremkach na kratce. W międzyczasie w czystej misce mikserem na średnich obrotach, wymieszać serek z pozostałym masłem oraz pozostałym brązowym cukrem, aż masa będzie gładka. Rozprowadzić krem serowy na babeczkach

Twoja opinia