Muffinki z komosą ryżową

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? 1 szklanka komosy ryżowej, płukanej? 1/4 filiżanki oleju roślinnego? 2 szklanki mąki? 3/4 szklanki ciemno ?brązowego cukru? 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia? 1 łyżeczka soli? 1/2 szklanki rodzynek? 3/4 szklanki mleka? 1 duże jajko? 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

? Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W garnku doprowadzić do wrzenia komosę ryżową z 1 szklanką wody. Po zagotowaniu przykręcić, i gotować do całkowitego wchłonięcia wody (około 11-13 minut)? W międzyczasie 12 foremek na muffiny wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. W średniej misce wymieszać mąkę, cukier, proszę od pieczenia, sól, rodzynki oraz 2 szklanki gotowanej komosy ryżowej. W małej misce wymieszać olej, mleko, jajko i wanilię. Dodać mieszankę mleka do mieszaniny mąki i mieszać do czasu połączenia składników. Ciasto rozłożyć do gotowych papilotek.? Piec około 25 ? 30 minut (do momentu, aż patyczek wbity w środek babeczki po wyjęciu będzie suchy). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i położyć na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Twoja opinia