Muffinki z musli
Składniki:
? 3/4 szklanki mąki tortowej? 1/2 szklanki mąki pszennej? 1/2 szklanki otrębów pszenne? 3/4 łyżeczki sody? 1/2 łyżeczki soli? 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu? 6 łyżek masła? 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru? 2 duże jajka? 1 szklanka drobno posiekanych bananów? 2/3 szklanki gęstego soku jabłkowego? 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii czysty? 1 1/4 szklanki musli z orzechami i jagodami? 1/2 szklanki suszonych jagód
Wykonanie:
? Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. W misce wymieszać: mąkę, otręby, sodę, sól i cynamon. Odstawić.? W średniej misce umieścić masło i brązowy cukier, ubić na jasną i puszystą masę mikserem (około 3 minut). Kolejno dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie dodać banany, sok jabłkowy oraz wanilię i wymieszać do połączenia składników. Zmniejszyć prędkość obrotów miksera i powoli dodawać mąkę. Dodać ? szklanki musli oraz jagody i starannie wymieszać.? Rozmieścić ciasto w foremkach, górę posypać pozostałą ? szklanki musli. Piec 15 ? 20 minut(do momentu aż patyczek wbity w środek muffinki po wyjęciu jest suchy). Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje