Muffiny pączkowo – dyniowe

Czas:
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na ciasto:? 10 łyżeczek niesolonego masła o temperaturze pokojowej, plus odrobina do smarowania foremek? 3 szklanki mąki, plus odrobina to wyłożenia foremek? 2 ? łyżeczki proszku do pieczenia? ? łyżeczki sody? 1 łyżeczka grubej soli? ? łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej? ? łyżeczki zmielonego ziela angielskiego? 1/3 szklanki maślanki? 1 ? szklanki puree z dyni? ? szklanki brązowego cukru? 2 duże jajka

Na polewę? ? szklanki cukru pudru? 2 ? łyżeczki mielonego cynamonu? ? szklanki roztopionego masła

Wykonanie:

? Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. 12 standardowych papilotek wysmarować masłem i oprószyć mąką. W średniej misce wymieszać : mąkę, proszę do pieczenia, sodę, sól, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. W małej misce wymieszać maślankę i puree z dyni. W kolejnej misce przy użyciu miksera utrzeć na puszystą masę masło i brązowy cukier. Następnie kolejno wbijać po jednym jajku, dalej miksując. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo na przemian mąkę i masę dyniową, aż do momentu połączenia składników.? Napełnić papilotki masą na muffinki do 1/3 wysokości, piec około 30 minut (tak, aby patyczek po włożeniu i wyciągnięciu z muffinki był

Twoja opinia