Oliwki smażone z pomidorami
Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
180 gram czarnych oliwek
3 średnie pomidory, bez pestek, pokrojone w grubą kostkę
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
1 łyżka posiekanych świeżych liści tymianku
świeżo mielony pieprz
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
Wykonanie:
Oliwki opłukać i osuszyć. Pomidory oprószyć solą, starannie wymieszać i przełożyć do niedużej miski. Na średniej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażać stale mieszając przez kilka minut. Następnie dodać oliwki oraz tymianek i podsmażać stale mieszając kolejne 3 – 4 minuty. Na patelnię dodać pomidory i podsmażać przez około 6 minut, aż soki się zredukują. Doprawić do smaku pieprzem, a tuż przed podaniem wymieszać z natką pietruszki.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje