Oliwki smażone z pomidorami

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

180 gram czarnych oliwek

3 średnie pomidory, bez pestek, pokrojone w grubą kostkę

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku, obrane i posiekane

1 łyżka posiekanych świeżych liści tymianku

świeżo mielony pieprz

2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

Wykonanie:

Oliwki opłukać i osuszyć. Pomidory oprószyć solą, starannie wymieszać i przełożyć do niedużej miski. Na średniej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażać stale mieszając przez kilka minut. Następnie dodać oliwki oraz tymianek i podsmażać stale mieszając kolejne 3 – 4 minuty. Na patelnię dodać pomidory i podsmażać przez około 6 minut, aż soki się zredukują. Doprawić do smaku pieprzem, a tuż przed podaniem wymieszać z natką pietruszki.

 

 

 

Twoja opinia