Pączki

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: trudne

Składniki:
5 szklanek mąki
2 szklanki mleka
10 dkg drożdży
4 łyżki cukru
4 jajka
6 żółtek
Szczypta soli
2 łyżki spirytusu
12 dkg roztopionej
Margaryny
Marmolada

Przygotowanie:
Rozczyn:1 szklanka mleka, 1 szklanka mąki, drożdże,1 łyżka cukru, szczypta soli. Do wyrośniętego rozczynu dodać margarynę, resztę mąki, mleka i pianę z jajek ubitą na parze. Wyrobić ciasto. Formować w kulki do których wkładamy marmoladę. Smażymy na tłuszczu, aby pączki mogły całe się zanurzyć.Po upieczeniu polewamy lukrem (białka utrzeć z cukrem pudrem) i posypujemy usmażoną skórką pomarańczową lub sypiemy cukrem pudrem.

Pączki, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia