Panierowane kawałki kurczaka z sosem musztardowo- morelowym

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki mąki pszennejgruba sól i świeżo mielony pieprz2 duże jajka1 1/2 szklanki bułki tartej2 łyżki oliwy z oliwek? szklanki świeżo startego parmezanuszczypta pieprzu cayenne4 duże piersi z kurczaka bez skóry i kości (około 2 kg) , pokrojone w 2,5 cm kawałki1 szklanka dżemu morelowego? szklanki musztardy Dijon1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C Na blasze do pieczenia rozłożyć pergamin, odstawić. Do dużej miski wrzucić mąkę i obficie doprawić solą i pieprzem. W innej dużej misce wymieszać jajka z 2 łyżkami wody. W trzeciej misce umieścić bułkę tartą, dodać odrobinę oliwy z oliwek, ser oraz pieprz cayenne i dobrze wymieszać. Kawałki kurczaka kolejno obtaczać w mące, w jajku i w bułce tartej. Odkładać na blachę z papierem w równych odstępach. Piec na złoty kolor , aż kurczak nie będzie surowy (około 18 ? 20 minut). W małej misce wymieszać dżem morelowy, musztardę i tymianek. Podawać kurczaka 10 minut po wyjęciu z piekarnika z dodatkiem sosu.

Twoja opinia