Panzanella

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

 

3 dość czerstwe bułki typu ciabatta4 duże dojrzałe pomidory1 duży ogórek3 młode cebulki albo 1 duża czerwona cebulagarść listków świeżej bazylii albo natka pietruszki4 łyżki oliwy extra vergin4 łyżki białego octu winnego.

PRZYGOTOWANIE:

Bułkę rozdrobnić i moczyć w zimnej wodzie około pół godziny, po czym bardzo starannie odcisnąć i połączyć z oliwą, octem, pieprzem i solą. Ogórek obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pomidory również, cebulę posiekać, porwać na kawałki listki bazylii lub posiekać natkę. Wszystko to umieścić w salaterce i wymieszać z bułką. Wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Panzanellę można urozmaicić, dodając do niej również pokrojoną w paseczki czerwoną albo żółtą paprykę albo czarne oliwki bez pestek. Ciabatta chyba najbardziej z dostępnych na polskim rynku rodzajów pieczywa przypomina toskański, zupełnie niesłony chleb.

 

Panzanella, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.