Panzanella
SKŁADNIKI:
3 dość czerstwe bułki typu ciabatta4 duże dojrzałe pomidory1 duży ogórek3 młode cebulki albo 1 duża czerwona cebulagarść listków świeżej bazylii albo natka pietruszki4 łyżki oliwy extra vergin4 łyżki białego octu winnego.
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę rozdrobnić i moczyć w zimnej wodzie około pół godziny, po czym bardzo starannie odcisnąć i połączyć z oliwą, octem, pieprzem i solą. Ogórek obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pomidory również, cebulę posiekać, porwać na kawałki listki bazylii lub posiekać natkę. Wszystko to umieścić w salaterce i wymieszać z bułką. Wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Panzanellę można urozmaicić, dodając do niej również pokrojoną w paseczki czerwoną albo żółtą paprykę albo czarne oliwki bez pestek. Ciabatta chyba najbardziej z dostępnych na polskim rynku rodzajów pieczywa przypomina toskański, zupełnie niesłony chleb.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje