Pardulas

Czas:
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

 

Ciasto: 12 dag mąkiszczypta soli1 łyżka zimnego masła1 łyżeczka płynnego miodu4 łyżki wody. Nadzienie: 15 dag ricotty2 łyżki cukru1 żółtkoskórka z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy1 łyżeczka rodzynek2 białkamiód do polania ciasteczek

PRZYGOTOWANIE:

Najsłodsze włoskie ciasta pochodzą z Sardynii i Sycylii. Mają miodowy smak i pachną korzennymi przyprawami. Zdobi je marcepan, lukier i kandyzowane owoce. Są naprawdę piękne. Mąkę posól, posiekaj z masłem. Wlej miód i wodę, zagnieć. Włóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj, wytnij kółka o średnicy 10 cm. Ułóż na blasze wyścielonej pergaminem. Brzegi kółek podnieś do góry, ?przyszczyp?, aby powstał brzeg (1 cm). Ciastka włóż na 15 minut do lodówki. Ricottę utrzyj z cukrem i żółtkami, dodaj skórkę z cytrusów i rodzynki oraz pianę z białek. Napełnij ciastka, piecz 35 minut w temp. 180°C, na dolnym poziomie piekarnika. Pardulas podaje się skropione miodem.

 

Pardulas, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia