Pełnoziarnista pizza z karczochami i pecorino

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 karczochy, gotowane na parze1 łyżka świeżego soku z cytryny1 łyżka oliwy z oliwek450 gram pełnoziarnistego ciasta na pizzę*1 szklanka świeżego sera ricotta2 pomidory śliwkowe, pokrojone na plastry w poprzek? szklanki oliwek Kalamata, bez pestek, przepołowionych90 gram sera Pecorino Romano, pokrojonego w płatki? szklanki świeżych liści bazylii

Wykonanie:

Przy pomocy noża odciąć liście z karczochów, pozostawiając jedynie serca. Środkową część karczochów pokroić cienko i wymieszać w miseczce z odrobiną soku z cytryny. Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Blachę do pieczenia posmarować oliwą. Ułożyć na niej rozwałkowane ciasto na pizzę. Na cieście równomiernie rozłożyć ricottę, pomidory, karczochy, oliwki i ? sera Pecorino . Wstawić do piekarnika i piec 20 ? 25 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawać posypane świeżą bazylią i pozostałą częścią Pecorino.

*Pełnoziarniste ciasto na pizzę:

składniki:

1 ? szklanki ciepłej wody2 torebki suszonych drożdży? szklanki oliwy z oliwek2 łyżki cukru2 łyżeczki grubej soli2 szklanki mąki pszennej2 szklanki mąki pełnoziarnistej

Wykonanie:Do dużej miski wlać wodę i posypać ją drożdżami. Odstawić na około 5 minut, do spienienia. Do miski dodać cukier, olej, sól i starannie wymieszać. Do całości dodać mąkę i wszystko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto wyjąć z miski, przełożyć na blat wysypany mąką i zagniatać prze 15 sekund. Podzielić na dwie kulki, położyć na talerzu, przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na 60 minut. Zawinąć w folię i zamrozić, przetrzymywać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce.

Twoja opinia