Pieczone pierogi z kaszą gryczaną

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

3 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypkocebula4 łyżki masła5 dag suszonych grzybów10 dag wędzonego boczkuszklanka mlekasól, pieprz2 szklanki mąkiszklanka śmietany 22%2 jajkałyżka margaryny do formysól

Przygotowanie:

Farsz: grzyby opłukać, moczyć w mleku 2 godziny. Osączyć, gotować w niewielkiej ilości wody ok. 30 min, odcedzić, drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na łyżce masła. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Kaszę wymieszać z cebulą, boczkiem i grzybami, przyprawić solą i pieprzem, mieszając przesmażyć na pozostałym maśle.

Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, śmietanę, jedno jajko. Wyrobić miękkie, sprężyste ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty, na każdym położyć farsz, złożyć na pół po przekątnej, zlepić brzegi ciasta.

Żaroodporne naczynie posmarować margaryną, ułożyć w nim pierożki, zostawiając odstępy. Wierzch pierożków posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 25 minut w temperaturze 180°C.

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia