Pieczony łosoś z pikantnym kalafiorem

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

4 ząbki czosnku2 – 4 filety z anchois? – ? łyżeczki płatków chiligruba sól i mielony pieprz2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki oleju anchois (z puszki anchois) lub oliwy z oliwek1 kalafior (ok. 2 kg), pokrojony na duże różyczki800 gramów filetu z łososia bez skóry4 cienkie plasterki cytryny,4 ćwiartki cytryny, do serwowania

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Czosnek, anchois i płatki chili drobno posiekać. Posypać solą i przy pomocy noża (lub moździerza) rozgnieść na pastę. Gotową pastę wrzucić do miski, dodać do niej olej i starannie wymieszać. Dodać kalafiora i wymieszać tak, aby wszystkie kawałki były starannie obtoczone. Na blasze wyłożonej pergaminem rozłożyć kalafiora i piec około 15minut, aż zacznie mięknąć.Łososia doprawić solą i pieprzem. Z piekarnika wyjąć blachę z kalafiorem, delikatnie przesunąć go na boki, a w środku ułożyć łososia z plasterkami cytryny na wierzchu. Wstawić ponownie do pieca na kolejne 10 ? 15 minut, do momentu, aż łosoś nie będzie surowy. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika udekorowane ćwiartkami cytryny.

Twoja opinia