Pierniki z cytrynowym lukrem
Składniki:
Na ciasto:
2 ? szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego imbiru
? łyżeczki mielonych goździków
? łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka grubej soli
1 filiżanka masła, w temperaturze pokojowej
? szklanki cukru pudru
1 duże jajko
? szklanki melasy
Na lukier:
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 ? szklanki cukru pudru
gruby cukier do dekoracji
Wykonanie:
Zrobić ciasteczka. W średniej misce wymieszać mąkę, sodę, imbir, goździki, cynamon i sól. W dużej misce przy pomocy miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Następnie stale miksując dodać jajko, a potem stopniowo dodawać mąkę, aż do połączenia. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę lub jeden dzień.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Przy pomocy ostrego noża powycinać z ciasta trójkąty (boki o długości około 5 cm). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć trójkąty w odstępach około 2,5 cm) i piec około 10 -12 minut, aż uzyskają złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie zrobić lukier. W małej miseczce wymieszać sok z cytryny i cukier puder, pierniki udekorować delikatnym strumieniem lukru i obsypać grubym cukrem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje