Pierniki z cytrynowym lukrem

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na ciasto:

2 ? szklanki mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka mielonego imbiru

? łyżeczki mielonych goździków

? łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka grubej soli

1 filiżanka masła, w temperaturze pokojowej

? szklanki cukru pudru

1 duże jajko

? szklanki melasy

Na lukier:

2 łyżki świeżego soku z cytryny

1 ? szklanki cukru pudru

gruby cukier do dekoracji

Wykonanie:

Zrobić ciasteczka. W średniej misce wymieszać mąkę, sodę, imbir, goździki, cynamon i sól. W dużej misce przy pomocy miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Następnie stale miksując dodać jajko, a potem stopniowo dodawać mąkę, aż do połączenia. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę lub jeden dzień.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Przy pomocy ostrego noża powycinać z ciasta trójkąty (boki o długości około 5 cm). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć trójkąty w odstępach około 2,5 cm) i piec około 10 -12 minut, aż uzyskają złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie zrobić lukier. W małej miseczce wymieszać sok z cytryny i cukier puder, pierniki udekorować delikatnym strumieniem lukru i obsypać grubym cukrem.

 

 

 

 

Twoja opinia