Pikantne małże z chorizo i pomidorami

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

-3 łyżki oliwy z oliwek-1 duża szalotka, zmielona-2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki-? łyżeczki płatków chili-2 szklanki białego wytrawnego wina-450 gram pomidorów z puszki, krojonych-150 gram kiełbasy chorizo, pociętej na plastry-1 łyżeczka grubej soli i świeżo mielony pieprz-1 kg małży-1/3 szklanki grubo posiekanych świeżych liści pietruszki płaskim

Wykonanie:

Rozgrzać olej w dużym garnku z grubym dnem. Dodać szalotkę i podsmażać mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać czosnek i płatki chili. Po upływie minuty dodać wino i doprowadzić do wrzenia. Dorzucić pomidory i chorizo. Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu, przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać małże i gotować, sporadycznie potrząsając garnkiem, do momentu, aż małże się ?otworzą?.

Twoja opinia