Pizza z figami i boczkiem

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

220 gram boczku, pokrojonego w drobną kostkę2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki2 łyżeczki cukruświeżo zmielony czarny pieprzpodstawowe ciasto na pizzę*mąka kukurydziana12 dojrzałych fig, pokrojony na plastry grubości 1 cm? szklanki oliwek Kalamata, bez pestek, grubo posiekanych? szklanki świeżego sera ricotta

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na patelni podsmażać boczek, aż uzyska złoty kolor i wytopi się z niego tłuszcz. Przełożyć na ręcznik papierowy, a na wytopionym tłuszczu usmażyć cebulę posypaną cukrem i pieprzem, do czasu, aż będzie brązowa. Zdjąć z ognia i odstawić. Ciasto na pizzę podzielić na 4 części. Na posypanym mąką blacie uformować 4 okrągłe blaty na pizzę. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Podsmażoną cebulę podzielić między wszystkie pizzę i równomiernie rozłożyć. Plasterki fig ułożyć na cebuli, posypać boczkiem, oliwkami i serem ricotta. Piec, aż ciasto będzie złote, a ser się rozpuści, czyli około 20 -25 minut.

*Podstawowe ciasto na pizzę:

Składniki:

1 łyżka suszonych drożdży? szklanki ciepłej wody2 szklanki mąki1 łyżeczka soli1 ? łyżki oliwy

Wykonanie:W niedużej miseczce połączyć drożdże z ciepłą wodą i odstawić na 5-10 minut, żeby popracowały. Starannie wymieszać mąkę i sól w dużej misce. Dodać mieszaninę drożdży oraz oliwę i całość starannie połączyć. Przełożyć na blat posypany mąką i wyrabiać przez 2 minuty. Uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Twoja opinia