Pizza z grzybami Shiitake

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki oleju z pestek winogron1 ? szklanki grzybów shiitake, oczyszczonych i pokrojonych na plasterki? porcji podstawowego ciasta na pizzęsemolinaoliwa z oliwek? szklanki sera ricotta90 gram sera mozzarella2 łyżeczki posiekanych liści tymiankugruba sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Olej z pestek winogron rozgrzać na patelni. Dodać grzyby i smażyć, aż zmiękną, mieszając od czasu do czas, przez 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić. Nagrzać piekarnik do 230 st. C. Ciasto na pizzę położyć na blacie posypanym semoliną i rozwałkować. Przełożyć na blachę posmarowaną oliwą. Ciasto delikatnie skropić oliwą i równomiernie rozłożyć na nim sery, a następnie grzyby i tymianek. Całość doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 ? 20 minut, aż ciasto zrobi się złote i chrupiące. Przed podaniem można ponownie skropić oliwą.

Podstawowe ciasto na pizzę*

Składniki:1 łyżka suszonych drożdży? szklanki ciepłej wody2 szklanki mąki1 łyżeczka soli1 ? łyżki oliwy

Wykonanie:W niedużej miseczce połączyć drożdże z ciepłą wodą i odstawić na 5-10 minut, żeby popracowały. Starannie wymieszać mąkę i sól w dużej misce. Dodać mieszaninę drożdży oraz oliwę i całość starannie połączyć. Przełożyć na blat posypany mąką i wyrabiać przez 2 minuty. Uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Twoja opinia