Pizza z krewetkami i pesto

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki pesto z bazylii90 gram krewetek, grillowanych2 małe pomidory, pokrojone w plasterki? małej czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterkipłatki parmezanuciasto na pizzę z grilla*oliwa ziołowagruba sól i mielony pieprz

Wykonanie:

Rozgrzać grill, lekko posmarowany olejem. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na pizzę. Jedną stronę ciasta lekko posmarować oliwą ziołową i doprawić solą oraz pieprzem. Ciasto położyć na grillu stroną posmarowaną oliwą do dołu, grillować 2 ? 3 minuty. Przekręcić i grillować kolejne 2 ? 3 minuty. Przesunąć na mniej nagrzaną stronę grilla, ciasto posmarować pesto, a na wierzchu położyć ser, krewetki, pomidory oraz cebulę i grillować jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści.

Ciasto na pizzę z grilla*

Składniki:

1 łyżeczka cukru1 opakowanie suchych drożdży2 łyżeczki oliwa z oliwekgruba sól i mielony pieprz2 ? szklanki mąki pszennej

Wykonanie

Do dużej miski wlać 1 szklankę ciepłej wody, dodać cukier i drożdże, lekko wymieszać. Odstawić na 5 min, aby drożdże popracowały. Następnie dodać oliwę z oliwek oraz 1 łyżeczkę soli i starannie wymieszać. Dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki są połączone. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką powierzchnię i wyrabiać przez 2 minuty. Kiedy ciasto jest miękkie i jednolite należy posmarować je olejem i przełożyć do miski wysmarowanej również olejem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po upływie tego czasu odkryć ciasto, uderzyć pięścią i odstawić jeszcze na 30 minut. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat, podzielić na 4 równe części i pozwolić mu odpocząć jeszcze 15 minut przed użyciem.

Twoja opinia