Pizza z pieczonymi warzywami jesiennymi

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

oliwa z oliwekmąka pszenna450 gram gotowego ciasta na pizzę240 gram sera mozzarella, startego6 szklanek pieczonych warzyw jesiennych *1 szklanka sera ricotta1 łyżka świeżych liści rozmarynugruba sól i mielony pieprz

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 245 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i rozłożyć na niej ciasto na pizzę. Ciasto posmarować serem ricotta, posypać połową sera mozzarella i rozłożyć na nim warzywa. Posypać pozostałą mozzarellą i rozmarynem. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem i piec około 20 ? 25 minut, aż pizza będzie złota.

Składniki na pieczone warzywa jesienne*:

900 gram dyni piżmowej, obranej, bez pestek i pokrojonej w dużą kostkę900 gram czerwonych ziemniaków, dobrze wyszorowanych i podzielonych na ćwiartki450 gram średniej wielkości czerwonych cebul , obranych i pokrojonych na ćwiartki450 gram marchewki, obranej, przekrojonej wzdłuż na pół i na 10 cm kawałki4 – 6 ząbków czosnku, obranych i rozbitych3 łyżki oliwy z oliwekgruba sól i pieprz mielony

Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Warzywa i czosnek wymieszać w dużej misce razem z oliwą, solą i pieprzem. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem i równomiernie rozłożyć na każdej z nich warzywa. Piec, przewracając raz w połowie pieczenia, aż zaczną brązowieć i będą miękkie, czyli około 40 -50 minut. Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej.

Twoja opinia