Pizza z trzema serami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

45 gram sera mozzarella w zalewie, rozdartego na kawałki30 gram sera cheddar,30 gram sera peccorino1 łyżka świeżych liści pietruszkiszczypta czerwonych płatków suszonego chiliciasto na pizzę z grilla*oliwa ziołowa

Wykonanie:

Rozgrzać grill, lekko posmarowany olejem. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na pizzę. Jedną stronę ciasta lekko posmarować oliwą ziołową i doprawić solą oraz pieprzem. Ciasto położyć na grillu stroną posmarowaną oliwą do dołu, grillować 2 ? 3 minuty. Przekręcić i grillować kolejne 2 ? 3 minuty. Przesunąć na mniej nagrzaną stronę grilla, na wierzchu położyć wszystkie sery, liście pietruszki i posypać chili. Przykryć grill i podgrzewać, aż ser się rozpuści.

*Ciasto na pizzę z grilla:

Składniki:1 łyżeczka cukru1 opakowanie suchych drożdży2 łyżeczki oliwa z oliwekgruba sól i mielony pieprz2 ? szklanki mąki pszennej

WykonanieDo dużej miski wlać 1 szklankę ciepłej wody, dodać cukier i drożdże, lekko wymieszać. Odstawić na 5 min, aby drożdże popracowały. Następnie dodać oliwę z oliwek oraz 1 łyżeczkę soli i starannie wymieszać. Dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki są połączone. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką powierzchnię i wyrabiać przez 2 minuty. Kiedy ciasto jest miękkie i jednolite należy posmarować je olejem i przełożyć do miski wysmarowanej również olejem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po upływie tego czasu odkryć ciasto, uderzyć pięścią i odstawić jeszcze na 30 minut. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat, podzielić na 4 równe części i pozwolić mu odpocząć jeszcze 15 minut przed użyciem.

Twoja opinia