Placek cytrynowy
SKŁADNIKI:
Ciasto:
30 dag mąki20 dag masła10 dag cukru1 żółtkomargaryna do wysmarowania formy
Nadzienie:
2 kwaśne jabłka1 cytryna1 pomarańcza3 łyżki cukru1/2 szklanki rodzynek3/4 szklanki mocnej gorzkiej herbaty1 białko ewentualnie kieliszek cointreauwiśniówki lub likieru pomarańczowego125 ml (1/2 opakowania) śmietanki 30-proc lub kwaśnej śmietany 22-proc.
PRZYGOTOWANIE:
Miękkie masło siekamy z mąką, dodajemy szczyptę soli, nieco wody i żółtko. Wyrabiamy dokładnie na tłuste gładkie ciasto. Jeśli jest za tłuste i za bardzo się klei, dodajemy nieco mąki. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200 C. Wysmarowaną margaryną okrągłą formę (26 cm) wykładamy rozwałkowanym na grubość 4-5 mm ciastem.Można też z zimnego ciasta nożem odkrawać grubsze płaty i wykładać nimi formę, rozpłaszczając i dociskając palcami. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 st.C i wstawiamy ciasto na 15 – 20 minut. Powinno się upiec, ale nie przepiec. Rodzynki zalewamy na 20 minut herbatą. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, prażymy w rondelku z odrobiną wody. Na koniec możemy dodać alkohol.W drugim rondelku z 2 łyżek cukru i 2 łyżek wody gotujemy syrop, dodajemy cieniutko obraną, w małych płatkach skórkę ze sparzonej cytryny, a po 3 minutach plasterki cytryny i pomarańczy (obrane również z białej wewnętrznej skórki). Smażymy 5 minut na małym ogniu. Z białka i łyżeczki cukru ze szczypą soli ubijamy sztywną pianę.Piekarnik nastawiamy na 250 st.C. Na kwadrans przed podaniem na upieczonym cieście układamy jabłka, cytrusy i pianę. Posypujemy rodzynkami. Ciasto wstawiamy do piekarnika, zapiekamy 5-8 minut tylko od góry.Podajemy ciepłe z bitą śmietanką lub dobrze schłodzoną śmietaną.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje