Placek rabarbarowy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Ciasto:200 g mąki pszennej2 łyżki cukru pudru100 g masła4 żółtka5 dag śmietanyłyżka proszku do pieczeniaszczypta soliNadzienie:25 dag rabarbaru20 dag cukru.

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na cienko. Połową ciasta wyłożyć spód i boki formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Rabarbar pokroić na drobne kawałki udusić w małej ilości wody. Gdy nieco przestygnie, dodać cukier cukru. Owoce położyć na cieście, przykryć pozostałym ciastem i zlepić brzegi. Posmarować wierzch białkiem pozostałym z ciasta. Piec 40 minut w gorącym piekarniku.

Placek rabarbarowy, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia