Placek z rabarbarem i migdałami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej1/4 kostki margaryny5 dag drożdży1 szklanka mleka4 jajka1/2 szklanki cukru5-6 łodyg rabarbaruNa kruszonkę:1/2 szklanki cukru1 szklanka mąkicukier puder do posypania1/2 kostki margarynygarść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem palcami na masę konsystencji śmietany.W mleku rozpuścić margarynę i ostudzić tak, aby było ciepłe ale nie gorące.Wlać do drożdży,wbić jajka i dodać mąkę.Wyrabiać długo ręką,aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.Posypać delikatnie mąką wierzch i przykryć lnianą ściereczką.Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar umyć,obrać i pokroić na 1- cm kawałki.Można też dodać 2 jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto,gdy podwooi swoją objętość przerobić dokładnie jeszcze raz i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (dużą) lub do dwóch podłużnych keksówek.Rozłożyć równomiernie rabarbar. Pokruszyć w miseczce składniki kruszonki,tak aby się rozsypywała i nałożyć na rabarbar.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok.30-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i migdałami.

Twoja opinia