Placki dosa z sambarem i czatnejem kokosowym
SKŁADNIKI:
Placki dosa:30 dag ryżu10 dag soczewicy
Czatnej kokosowy:10 dag miąższu kokosa2 zielone chili5 dag ugotowanej ciecierzycysól1/2 łyżeczki ziaren gorczycy2 łyżki oleju
Sambar:15 dag soczewicy1 cebulapo 5 dag bakłażana i cukinii5 dag pasty tamaryndowej2 łyżki olejupo 1/2 łyżeczki gorczycy i kozieradki1 łyżeczka przyprawy sambar8-10 listków curry
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj placki dosa: namocz przez noc ryż i soczewicę. Osącz i zmiksuj. Patelnię posmaruj olejem. Wlej chochelkę ciasta i szybko je rozsmaruj. Powierzchnię i brzegi placka skrop olejem. Gdy zacznie oddzielać się od brzegów patelni, odwróć, dosmaż z drugiej strony. Zwiń w stożek. Zrób czatnej: posiekaj chili i kokos, zmiksuj z solą i ciecierzycą, wymieszaj z olejem i gorczycą. Zrób sambar: rozpuść pastę tamaryndową w odrobinie wody. Ugotuj soczewicę. Warzywa pokrój, cebulę posiekaj. Rozgrzej olej, wsyp gorczycę. Gdy zacznie pękać, dodaj zmieloną kozieradkę, listki curry, cebulę i warzywa. Podsmaż, wlej 2 szklanki wody, gotuj 5-8 minut. Przypraw solą, przyprawą sambar i pastą tamaryndową. Gotuj 3 minuty, dodaj soczewicę, zmiksuj. Gotuj 10 minut. Placki dosa podawaj z czatnejem i sambarem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje