Pomarańczowy poncz

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 butelki białego wina wytrawnego

3 pomarańcze

3 brzoskwinie

5 moreli

250 g truskawek

cytryna

250 g cukru

pół litra wody sodowej

8 kostek lodu

Przygotowanie:

Pomarańcze obieramy, oczyszczamy z błonki i kroimy w plasterki, morele i brzoskwinie drylujemy i kroimy w ósemki. Układamy na dnie szklanej wazy i przesypujemy cukrem. Mieszamy i lekko ugniatamy. Odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Wyciskamy sok z cytryny i polewamy nim owoce w wazie. Wlewamy schłodzone wino i wodę sodową, mieszamy. Dodajemy pokrojone na pół truskawki. Wrzucamy lód i jeszcze raz mieszamy. Rozlewamy łyżką wazową do szklanek.

 

Pomarańczowy poncz, 4.3 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia