Potrawka z kurczaka

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

3 łyżki masła1 średnia cebula, pokrojone na 2,5 cm kawałki5 średnich marchewek, pokrojonych w poprzek na kawałki 2,5 cm? łyżeczki suszonego tymianku1 szklanka mąki pszennej1 szklanka rosoługruba sól i mielony świeżo pieprz1 ? kg udek z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych na kawałki 5 cm2 łyżki posiekanego świeżego koperku1 ? łyżeczki proszku do pieczenia? szklanki plus 2 łyżki mleka300 gram mrożonego groszku

Wykonanie:

W dużym garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, marchewkę i tymianek. Przykryć i gotować, stale mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka, czyli około 5 minut. Następnie dodać ? szklanki mąki pszennej i gotować stale mieszając przez 30 sekund. Dodać bulion i doprowadzić do wrzenia, stale mieszając, doprawić solą i pieprzem. Dorzucić kurczaka , zmniejszyć ogień , przykryć i gotować mieszając od czasu do czasu przez 20 minut.W międzyczasie w średniej misce wymieszać: ? szklanki mąki, koperek, proszek do pieczenia i ? łyżeczki soli. Stopniowo dodawać ? szklanki mleka, tak aby utworzyło się wilgotne i miękkie ciasto. (Ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe). Do garnka dodać groszek i dobrze wymieszać. Następnie do garnka powoli dodawać po łyżce ciasta, z którego utworzy się rodzaj ?klusek?. Należy uważać, aby nie przylegały one do siebie, bo się posklejają. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20 minut, aż kurczak będzie miękki a ?kluski? twarde. Podawać od razu.

Twoja opinia