Potrawka z kurczaka z groszkiem cukrowym

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 ? szklanki długo ziarnistego brązowego ryżu? szklanki mąki kukurydzianej1 450 gram, łuskanego groszku cukrowego4 ząbki czosnku, w plasterkach2 łyżeczki świeżego startego imbiru3 łyżki jasnobrązowego cukru2 łyżki sosu sojowego? łyżeczki płatków ostrej papryki2 duże białka jajgruba sól i pieprz mielony450 gram piersi z kurczaka bez kości i skory, pokrojonej w 2,5cm2 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie w dużej misce wymieszać łyżkę mąki kukurydzianej i ? kubka zimnej wody. Dodać groszek, czosnek, imbir, cukier, sosu sojowy, pieprz i płatki papryki, wszystko razem wymieszać, odstawić. W innej misce wymieszać : białka, pozostałe 3 łyżki mąki kukurydzianej, ? łyżeczki soli i ? łyżeczki pieprzu. Dodać kurczaka, odstawić. Na dużą patelnię wlać odrobinę oleju, wyjąć kurczaka z białek, zdjąć ich nadmiar i położyć na gorącej patelni. Smażyć obracając od czasu do czasu, aż uzyska złoty kolor, około 6-8 minut. Zdjąć z patelnie i odstawić. Na patelnie dodaj mieszaninę z groszkiem, przykryć. Gotować około 3-5 minut, aż groszek zmięknie, a sos zgęstnieje. Dodać kurczaka, ponownie zagrzać, podawać z ryżem.

Twoja opinia