Potrójnie czekoladowy sernik
Składniki:
250 gram kruchych ciasteczek czekoladowych
6 łyżek masła, roztopionego
900 gram sera typu philadelphia, w temperaturze pokojowej
1 ? szklanki cukru
? łyżeczki soli
4 duże jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
230 gram mlecznej czekolady, roztopionej
polewa czekoladowa*
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Ciasteczka pokruszyć za pomocą blendera i starannie wymieszać z rozpuszczonym masłem. Na dnie tortownicy o średnicy 22 centymetrów ułożyć równomiernie masę z ciasteczek, dokładnie dociskając masę do dna. Wstawić do piekarnika i piec 10minut. Odstawić do ostygnięcia.
Do dużej miski dodać ser, cukier oraz sól i przy pomocy miksera starannie wymieszać. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, stale mieszając, aż masa stanie się jednolita. Do miski dodać następnie przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę, miksować do całkowitego połączenia. Masę wylać na upieczony spód i ponownie wstawić do piekarnika na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik zostawiając w nim sernik, na kolejną godzinę. Należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia i studzenia sernika, zapobiegnie to jego pękaniu. Po upływie tego czasu wyjąć sernika z piekarnika i przy pomocy cienkiego noża odciąć jego brzegi od brytfanki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin lub najlepiej całą noc. Wierzch gotowego sernika pokryć polewą czekoladową.
polewa czekoladowa*
Składniki:
? szklanki śmietany kremówki
120 gram mlecznej czekolady
Wykonanie:
W małym rondelku doprowadzić śmietanę do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Mieszać, do momentu, aż czekolada się rozpuści, a masa zgęstnieje.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje